Публикувано на: 27.05.2007г.

Сред всички професии програмистите са на трето място по безплодие
На 2 и 3 юни АГ болница „Д-р Щерев” ще проведе безплатни профилактични прегледи за мъже
София, 29.05.2007 г. Програмистите и работещите повече от 8 часа на компютър мъже са най-застрашени от безплодие сред всички професии. Йонизиращата радиация от монитора е на трето място сред причините за стерилитет при мъжете. Дори защитените монитори са опасни, ако се работи повече от 8 часа дневно на компютър, твърди урологът д-р Юрий Бъчваров, консултант към АГ болница „Д-р Щерев”. Изложени на риск от безплодие са още шофьорите и работещите с петролни продукти.


На второ място сред причинителите на безплодие са хормоналните проблеми, резултат от наднормено тегло и стрес. В 40% от случаите на стерилитет при мъжете причината е в нелекувани полови инфекции, които запушват семепроводите. Сред тях са гонореята, хламидията и трихомонас вагиналис. Често те протичат без симптоми и стават хронични. Половите инфекции са основната причина за безплодие при мъжете . 

Стресът, цигарите и алкохола причиняват стерилитет, като намаляват броя и подвижността на сперматозоидите. В резултат те не могат да достигнат яйцеклетката. Смята се, че мъжете с обща концентрация на сперматозоидите под 20 милиона на милилитър мнго трудно могат да имат поколение. По-рядко срещани причини за безплодие при мъжете са заушка, бъбречни, чернодробни и генетични заболявания, тясно бельо и прекалено излагане на тестисите на топлина, например в сауна.

У нас 40% от причините за безплодието се дължат на мъжа, 40% на жената и 20% са комбинирани, сочи докладът от 2005 г. „Изследване на честотата и причините за безплодието”, изготвен от МЗ, НСИ и Фонд за народонаселението към ООН. Във Франция в 60-70% от случаите на стерилитет причината е в силния пол. Мъжете със стерилитет не обичат да споделят проблема нито с близки, нито с приятели. Те смятат, че безплодието ги прави по-малко мъже, сочат наблюденията на психолога в АГ болница „Д-р Щерев” Ани Коцева.

Мит е, че половата потентност е синоним на оплодителна способност. Според уролозите в семенната течност на най-големия полов атлет може да няма сперматозоиди и той да е стерилен, без дори да подозира.

За предпазване от безплодие специалистите по стерилитет съветват мъжете да правят профилактични прегледи всяка година, да носят свободно памучно бельо и да не излагат тестисите си дълго време на топлина. Профилактиката включва пълно микробиологично изследване и спермограма. Прегледите трябва да започнат още на 16-17 години или в началото на половия живот. Във Франция тази профилактика е задължителна и се комбинира с часове по сексуално здраве.

Д-р Бъчваров съветва мъжете да се консултират с андролог (специалист по мъжката полова система), ако усетят и най-малки симптоми на тежест в тестисите или дискомфорт в областта на гениталиите. Тези, които нямат деца и често сменят партньорките си, също трябва да правят редовни прегледи. След 50 г. мъжете трябва да се преглеждат поне веднъж годишно за рак на простатата.

За да помогне на мъжете да направят първата крачка към профилактиката, д-р Бъчваров ще преглежда безплатно в АГ болница „Д-р Щерев” на 2 и 3 юни. Записването става предварително на телефон 02/ 9200901. Прегледите са част от първата в България инициатива за профилактика на половите и урологични заболявания при мъжете, подета от АГ болница „Д-р Щерев”. Посланието на болницата е да се инвестира в профилактика, защото лечението на стерилитета и други заболявания излиза скъпо и на пациента, и на държавата.

Безплодието засяга над 230 000 двойки у нас. Тази цифра може да се намали с навременна профилактика.

За повече информация: Veritas PR, Ралица Станева, 862 82 47, 0885 204 606