Публикувано на: 01.12.2006г. Безплатните прегледи в САГБАЛ „Д-р Щерев” продължават, дните ще бъдат обявени предварително на сайта на клиниката
София, 30 ноември 2006 г. Стресът влияе най-негативно върху репродуктивните способности, смятат 77% от жените, участвали в анкета на САГБАЛ „Д-р Щерев”. На второ място 26% от жените са посочили липсата на профилактика и навременно лечение. При откриването на „Месеца за профилактика на безплодието” в средата на октомври доц. д-р Атанас Щерев обяви аборта по желание, тютюнопушенето и нелекуваните полови инфекции за основни причинители на безплодие у жената. Стресът е на едно от последните места сред причините за стерилитета.

Въпреки че след третия ин витро опит шансовете за бебе силно намаляват, 67% от анкетираните жени са решени да продължат опитите, докато забременеят.

Само 11% от пациентите са потърсили финансиране от Здравната каса, докато 63% ще покрият разходите за забременяване с помощ от роднини, приятели или с кредит.

След откриване на проблем със забременяването партньорите на 89% от жените също са се подложили на изследвания. Статистиката на Световната здравна организация сочи, че 40% от проблемите с безплодието се дължат на мъжа, 40% на жената, а при 20% причините са комбинирани.

През „Месеца за профилактика на безплодието” в САГБАЛ „Д-р Щерев” прегледаха безплатно 47 жени. При 29 от тях е открит стерилитет. „Липсата на информираност за проблема и големият брой засегнати от безплодие двойки у нас - 230 000, е причината да продължим безплатните прегледи в клиниката”, заяви доц. д-р Атанас Щерев по време на закриването на Месеца. Дните за прегледите ще бъдат обявени предварително на сайта на САГБАЛ „Д-р Щерев”: www.ivf-bg.com

Подигравки и упреци от роднини и познати са получили 23% от анкетираните жени със стерлитет. „Повечето пациенти се страхуват да споделят проблема, тази тема все още е табу за голяма част от обществото”, твърди д-р Даниела Савова, акушер-гинеколог в САГБАЛ „Д-р Щерев”.

От тук идва идеята за конкурса за лична история „Има надежда”. „Не мога да ви опиша самотата от това да изгубиш любимия и да не можеш да имаш дете. Тогава си обещах, че няма да се откажа дори след десетия опит и ще направя всичко по силите си, за да имам дете. (...) Когато се върнах в клиниката, веднага ми направиха инсеминация и... забременях. След четири години, след четири неуспешни опита и раздялата, сега нося в себе си една малка рожба. Решила съм да отгледам детето си сама и да му дам най-доброто.Мили жени, не се отказвайте, не обръщайте гръб на мечтата си, когато се сблъскате с трудности. Винаги има надежда!”, с тези думи Соня спечели втората награда в конкурса.

Историите бяха оценени от медийните партньори на „Месеца за профилактика на безплодието”: в-к „Дневник”, www.az-jenata.com, сп. „Моето дете”, сп. „Журнал за жената, www.zachatie.org и „Дарик Радио”. Трите най-трогателни истории ще получат подаръци от AVENT.

В неформалното проучване сред 57 жени на възраст между 25 и 42 години над 80% от анкетираните са дали отлична оценка на обслужването, професионализма и лоялонстта на екипа в „САГБАЛ Д-р Щерев”.