Публикувано на: 18.10.2006г. Два дни ще преглеждат и консултират безплатно в САГБАЛ „Д-р Щерев”
София, 19 октомври 2006 г. Специализираната акушеро-гинекологична болница (САГБАЛ) „Д-р Щерев”, която положи основите на модерните репродуктивни технологии в България, организира кампания “Месец за профилактика на безплодието”. Тя ще започне на празника на българския лекар 19 октомври и ще завърши на 21 ноември – Деня на християнското семейство. Кампанията е провокирана от високото число на безплодни двойки у нас – над 230 000, и високия процент (над 30%) на засегнати двойки, които не се обръщат към компетентна медицинска помощ. В същото време поне 20-25% от стерилните двойки в репродуктивна възраст могат да имат деца след лечение или прилагане на асистирани репродуктивни методи.

Мисията на кампанията е информацията да достигне до стотиците хиляди двойки, които са се сблъскали с проблема, да огласи възможностите за профилактика и за лечение, да запознае аудиторията с най-актуалното в репродуктивните технологии. Специалистите ще отговорят на често задавани въпроси като: колко късно е много късно, какъв процент от проблемите се дължат на мъжа и какъв – на жената, достатъчен ли е един сперматозоид, за да оплоди яйцеклетката, какви са шансовете при ин-витро и мн. др.

В рамките на кампанията се предвиждат Ден на отворените врати в САГБАЛ „Д-р Щерев” (09.11.06г.), където журналисти и студенти ще имат възможност да надникнат в „тайните” на репродуктивните технологии; конкурс за лична история, в който жени с проблем със забременяването могат да разкажат своите щастливи или трагични преживявания (19.10.-21.11.06г); гостуване на известния в тази област проф. Рой Хомбург, професор от VU Medical Centre в Амстердам с лекции за специалисти (08-11.11.06г.). Специалистите от САГБАЛ „Д-р Щерев” ще правят безплатни профилактични прегледи и консултации (28.10 и 18.11. от 09.00 до 16.00 ч) с предварително записване.

САГБАЛ „Д-р Щерев” е първата ин-витро болница у нас. 2/3 от специалистите в 12-те ин-витро центъра в България са обучавани от екипа на доц. Щерев. Днес болницата има зад гърба си над две десетилетия опит в акушерството и гинекологията, ембриологията, имунологията, лабораторните изследвания и диагностиката.

Благодарение на усилията и всеотдайността на екипа повече от 2500 двойки имаха шанса да създадат свое потомство. Над 500 здрави деца са родени от ин-витро оплождане или ICSI, а над 2000 бебета са заченати при процедури, които в медицинските среди се наричат APT (асистирани репродуктивни технологии). Медиа партньори на Месеца за профилактика на безплодието са в-к „Дневник”, www.az-jenata.com, сдружение "Зачатие" и „Санома Блясък”. )

За повече информация: Veritas PR, Ралица Станева, 971 60 45, 0888 19 96 96