Публикувано на: 18.05.2011г.
Д-р Явор Владимиров, специалист по репродуктивна медицина с над 20-годишен опит и „татко” на хиляди бебета, откри специализирана болница за активно лечение по акушерство, гинекология и репродуктивна медицина (СБАЛАГРМ) „София”.  С откриването й, пред двойките с репродуктивни проблеми се открива възможност за по-ускорено преминаване към процедури за така желаната рожба. По неофициални данни семействата с репродуктивни проблеми у нас са над 250 000.
Сградата е 7-етажна и е оборудвана с най-новия клас медицинско и лабораторно оборудване. Болницата е едно от най-модерните специализирани медицински заведения в областта на асистираната репродукция в момента у нас. Осигурява над 80 нови работни места, като в стщото време предоставя заетост и на други специалисти.

Разположена е пред Техническия университет в столицата и е далеч от основни пътни артерии. „За инвитро лаборатория това е важно, защото високата замърсеност на въздуха, която основно е в следствие на автомобилния трафик, има отрицателен ефект върху развитието на ембрионите”, коментират от новата болница. „Чрез съвременната архитектура на сградата и вътрешният дизайн се опитваме да разчупим стереотипа за болнично заведение и да създадем у пациентите усещане, че са по-скоро на гости при приятели”.

Работата на специалистите от СБАЛАГРМ „София” е съсредоточена основно в лечение на стерилитета. Оперативна гинекология, патология на бременността и профилактика на онкологичните заболявания при жената са другите направления, в които ще развива лечебното заведение. То има оперативен сектор и отделения с 30 легла. В диагностично-консултативният център се прави диагностика и лечение в извънболничната помощ.

Новост за страната представлява ин витро лабораторията с всички съвременни техники на асистирана репродукция – ин витро, икси, инвитро матурация, вътрематочни инсеминации, замразяване на сперматозоиди, яйцеклетки и ембриони, асистирано излюпване на ембриони, предимплатационна генетична диагностика. В инвитро лабораторията нова вентилационна система поддържа чистота от клас Д на помещенията. Специални мулти-газови инкубатори правят условията за култивиране на ембрионите близки до тези в тялото на майката. Това позволява максимална продължителност на отглеждането им и оптимална селекция. В процес на изграждане е оптична система в инкубаторите, която наблюдава постоянно всеки ембрион. Така потенциалът за развитие на всяко бъдещо бебе се оценява обективно.

Новост са и цитогенетичната, семинологична, хистологична  и клинико-имунологична лаборатории за диагностика и лечение на стерилитет, особено на трудно решимите случаи.

Три са условията, на които според д-р Владимиров трябва да отговаря модерната ин витро клиника: сигурност за качеството и дискретността на лечението, съвременни стандарти при оборудването и изисквания към помещенията, и квалифициран и отговорен персонал, с които и изгражда болницата си. Д-р Владимиров е един от най-известните лекари сред двойките с репродуктивни проблеми.