Публикувано на: 09.12.2007г. Уважаеми Дами и Господа,
Обръщам се към вас от името на Европейската Асоциация за борба с Рака на Маточната шийка (ECCA), в качеството ви на водеща електронна медиа, за да привлека вниманието ви към важен здравен проблем, който заслужава вашето отношение. Всяка година в Европа над 50,000 жени развиват и 25,000 умират от рак на маточната шийка, макар да е известно, че организираните профилактични програми могат да предотвратят почти всеки случай на това заболяване. Въпреки това, стряскащ факт е, че по- голяма част от жените в Европа нямат достъп до тези програми.



Да, Пап тест цитонамазката е налична в цяла Европа, но често се предлага само на онези жени, които знаят да поискат и могат да си позволят да платят за нея. При тези обстоятелства само богатите и образованите се възползват от профилактиката докато останалите се разболяват от рак.

Ракът на маточната шийка е уникален с това, че може на практика да бъде изкоренен от Европа чрез организирани профилактични програми, но само няколко страни в ЕС са предприели такива. Сега тази ситуация се налага да бъде променена така, че всички жени в Европа да имат еднакъв достъп до подходяща защита срещу заболяването. Петицията СТОП на Рака на маточната шийка се обръща към Европейския Парламент и Комисия и към правителствата на всички държави в Европа да направят организираните профилактични програми срещу рака на маточната шийка еднакво достъпни за всички за всички жени в Европа. Тази петиция може да бъде подписана на адрес:

www.cervicalcancerpetition.eu

Набирането на 1 милион подписа до 22ри януари 2008 (крайна дата на петицията) представлява мощно средство за създаване на политически натиск и ще „покани” Комисията на законодателната маса. За да видите или да качите краткия видео клип, който направихме, за да сенсибилизираме на общественото мнение по тези проблеми и да съберем единия милион подписа, от които имаме нужда, за да кажем СТОП на Рака на маточната шийка, моля натиснете следните линкове:

В YouTube

В Zazz

Вярваме, че вашата подкрепа за разпространението на проблематиката на петицията СТОП на Рака на маточната шийка и евентулно вашата публикация линка на съпътстващото видео във вашия блог би помогнало съобщението да достигне до най-широка публика, за да насърчите повече хора да подпишат петицията преди 22ри януари 2008.

За допълнителна информация, видео файл wmv формат, подробности по конкретни случаи, възможности за интервюта с членове на ECCA или обществени личности подкрепящи кампанията в България моля изпратете ми майл или се обадете на посочения по- долу номер.

Благодаря ви предварително за любезното съдействие.

уважение, Nora Ababnеh