Стартира първото национално представително изследване на репродуктивните проблеми в страната.
Публикувано на: 10.07.2013г.

На 10 юли от 12:00 часа в БТА Сдружение „Зачатие“ и Фондация „Искам бебе“ представиха първото по рода си национално представително изследване на репродуктивните проблеми в страната. Проучването е проведено от Институт за социални изследвания и маркетинг МБМД ЕООД. Обхванати са 727 души в активна възраст между 23 и 50 години, с помощта на скрининг. Методът на регистриране на информацията е пряко индивидуално интервю по домовете.

Данните показват, че броят на хората, които имат репродуктивни проблеми в България, е над 145 000 двойки. Обезпокоителна е и цифрата на двойките, които не знаят как да разрешат своите проблеми и към кого могат да се обърнат за помощ, което говори за сериозен проблем, свързан с недостатъчно информираност на населението. Приблизително 30 000 души са опитали да разрешат проблема си чрез самолечение, 4 на 100 пък казват, че проблемът е чисто психологически и че не е необходима медицинска помощ.
Проблемът е изключително сериозен, защото цифрите показват, че голяма част от българите нямат представа как да се справят с репродуктивните проблеми.
До няколко дни ще стартира и вторият етап от проучването, които ще бъде насочен конкретно към хората имали в миналото или към момента репродуктивни проблеми. Изследването ще се проведе със специално изготвен за целта въпросник, който ще бъде отправен към участниците от първия етап, които имат репродуктивни проблеми, както и онлайн представен на сайта на Сдружение „Зачатие“.

http://www.slideshare.net/zachatie/reproductive-health-april2013bgend