Кръгла маса
Публикувано на: 22.04.2013г.
 straldja/01.jpg На 9 април в Центъра за обществена подкрепа на град Стралджа се проведе обществено обсъждане на тема "Стерилитетът - поглед от всички страни". Общественото обсъждане беше инициирано от г-н Гроздан Иванов, общински съветник и вносител на предложение в общински съвет за създаването на общински фонд Ин витро. На срещата присъстваха представители на Сдружение "Зачатие", общински съветници и представители на общината, общопрактикуващи лекари, както и двойки с репродуктивни проблеми и граждани. 

В началото на срещата Мария Стирянова, член на УС на Сдружение Зачатие, запозна аудиторията със статистически данни за засегнатото от инфертилитет население на общината, както и предложения създаване на общински фонд за подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми. Дискусията започна с неминуемо политизиране на проблема, като в хода й се стигна до ясното решение, че създаването на подобна структура е необходимо.

straldja/02.jpg

straldja/03.jpg 

Представителите на общинският съвет декларираха своята добра воля в следващите няколко месеца до лятото да работят активно за изготвянето на правилник и критерии за подобен фонд, който би могъл да стане реалност на следващото гласуване на бюджета през юни. В дискусията активно участие взеха и присъстващите граждани и засегнати двойки, което ясно показа нуждата от създаването на общински фонд.

В края на срещата Петранка Кузманова, член на Сдружение "Зачатие" и координатор за град Хасково, презентира програмата "Бъди в час по репродуктивно здраве" на сдружението, която беше приета с огромно одобрение и обещание за съдействие за провеждането й на територията на общината, съвместно с младежката структура на Червения кръст.

Активно участие за подготовката и организацията на кръглата маса взе нашият координатор в община Стралджа - Жасмина Милева.

Сдружение "Зачатие" благодари от името на всички двойки с репродуктивни проблеми на община Стралджа за гостроприемството и конструктивният диалог, като се надява, че ще спази поетият ангажимент за скорошно създаване на общински.