Кръгла маса
Публикувано на: 22.04.2013г.
 pleven2013/01.jpg На 13.04.2013 г. в Актовата зала на община Плевен, Сдружение “Зачатие”, съвместно с община Плевен, проведе кръгла маса на тема “Стерилитетът – актуални въпроси”. Дискусията бе открита от д-р Йордан Георгиев, председател на комисията по Здравеопазване и социални дейности към Общинския съвет на община Плевен.  Г-жа Петя Василева изнесе данни от работата на комисията в Община Плевен, която одобрява двойките подали молби за финансово подпомагане. Програмата на община Плевен работи от ноември 2012 г. От тогава до сега  31 двойки са получили финансово подпомагане, а 38 са

одобрени и предстои да им бъдат отпуснати финансови средства. Магдалена Юсменова от Сдружение “Зачатие”, направи презентация, в която обясни какво представлява Сдружение “Зачатие”, какво са направили членовете му до момента и в кои градове има създадени програми за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми.

 pleven2013/02.jpg

pleven2013/03.jpg

pleven2013/04.jpg

Тя обясни необходимостта от тези програми и че те не дублират Център "Фонд асистирана репродукция", а напротив, помагат на двойките в изследванията, който не се поемат нито от ЦФАР, нито от НЗОК. Журналистите задаваха въпроси, свързани с най-честите причини за стерилитет, броя на засегнатите семейства в момента, дали има значение етносът, от който си и дали всички етноси са засегнати от репродуктивни проблеми. Д-р Романов, който работи с ромския етнос, обясни че дори и при него много често се срещат репродуктивни проблеми, но това е тясно свързано с тяхната ниска сексуална култура, ранното забременяване и раждане, непровеждането на профилактични прегледи. Г-жа Петрова от ВМРО, представи проучване направено в Европейския съюз, според което от 50-60% от мъжете до 35 годишна възраст не искат да имат семейство и деца. Журналистите бяха впечатлени и питаха по какъв начин влияе възраста на репродуктивната система на мъжа и жената. Получи се ползотворен  диалог между журналисти, лекари, общински представители и членовете на Сдружение “Зачатие”. В края на дискусията относно общинските програми Магдалена Юсменова, член на УС на сдружението, направи предложение към община Плевен, сумата, която се отпуска на една двойка да бъде увеличена от 500 лв. на 1000 лв., тъй като към момента тези 500 лв. са крайно недостаттъчни, дори за начален пакет изследвания. От община Плевен обещаха, че ще обмислят предложението и е много вероятно втората половина на 2013 г, да бъде завишена сумата, която се отпуска на една двойка.

Снежка Лунгова, член на Сдружение “Зачатие”, представи младежката програма “Бъди в час по репродуктивно здраве”. Всички присъстващи бяха много впечатлени от книжките за момчетата и момичетата, тяхната насоченост и достъпния език, на който са написани.

За съжаление на кръглата маса, не присъства нито един представител на репродуктивните клиники, които работят на територията на гр. Плевен и този нисък интерес от страна на специалистите е обезпокоителен.

Надяваме се с нашата дейност, да предизвикаме не само интерес, но и разбиране от страна на общество и медици, както и да помогнем на максимален брой двойки с репродуктивни проблеми да достигнат до своята мечта да имат дете.