Кръгла маса
Публикувано на: 18.04.2013г.
straldja.jpg 

На 9 април 2013 г. общински съветници от Общински съвет на гр. Стралджа, съвместно със Сдружение „Зачатие", организират кръгла маса на тема „Стерилитетът – поглед от всички страни”. Тя ще се проведе от 17:00 ч. в залата на Центъра за обществена подкрепа гр. Стралджа, Пенсионерски клуб. На публично обсъждане ще бъде подложено предложението за създаване на общински фонд за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми. Ще бъдат представени всички аспекти на трудностите, с които се сблъскват семействата със стерилитет, които живеят на територията на община Стралджа и ще се обсъдят възможностите за тяхното преодоляване.

 

В дискусията ще вземат участие представители на пациентските организации, на община Стралджа, общопрактикуващи лекари от региона, специалисти от клиники по репродуктивна медицина в България, представители на медиите и граждани. Специалистите ще запознаят участниците в дискусията с медицинските аспекти на проблема стерилитет и методите за неговата диагностика, лечение и профилактика.

Членовете на сдружение „Зачатие” ще представят пред общинската  администрация и жителите на град Стралджа стартиралата преди две години кампания за превенция на репродуктивните заболявания, ориентирана към младите хора, „Бъди в час по репродуктивно здраве”.

През последните няколко години сдружение "Зачатие" организира поредица от кръгли маси в различни общини от страната, в резултат на които в много от тях бяха създадени общински програми за финансово подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми и финансиране на ин витро, които работят успешно и помагат да се родят много дългоочаквани деца. Сред тях са градовете Плевен, Разград, Пловдив, Хасково.