Публикувано на: 11.09.2008г.

Избират две нови пациентки с жребий на 14 септември, кампанията на специализирана АГ болница „Селена” ще се провежда всеки месец
600 млади двойки кандидатстват за безплатно зачеване по метода „ин-витро” в Специализирана болница за активно лечение по акушерство и гинекология „Селена”. Това е втората регистрация по започналия преди два месеца социално-медицински проект на клиниката в Пловдив, като имената на двете нови печеливши пациентки ще бъдат изтеглени с жребий на 14 септември. Този път това ще стане в предаването „Преди лекарствата” на Телевизия „Евроком България” в присъствието на нотариус, съобщи медицинският управител на „Селена” д-р Георги Георгиев.

Заради големия интерес към проекта, клиниката ще провежда благотворителната си кампания всеки месец. Първите две жени, които спечелиха в томболата на 14 юли, вече са започнали безплатните процедури за „бебе ин-витро” и опитите обещават да са успешни, обясни д-р Георгиев. Според него идеята е всяка година „Селена” да помогне на минимум 10 двойки с репродуктивни проблеми. Средствата ще се набират чрез благотворителни търгове и публични инициативи, като с тях ще се поемат разходите за изследвания, консумативи за манипулацията и медикаменти.

Общо в страната има регистрирани над 270 хил. семейства с репродуктивни проблеми, като голяма част от тях живеят и работят в Пловдивска област. Двойките, които не могат да заченат по естествен път, плащат между 5 000 и 8 000 лева за една процедура, но не всички първи опити са успешни, обясняват лекарите в „Селена”. Според тях в развитите страни се правят средно по 3 манипулации, докато у нас здравната каса поема само до 1500 лева за целия процес по зачеване ин-витро.

Пациентите, които желаят да участват в социално-медицинския проект на „Селена”, трябва да са преминали първичен преглед в болницата, подчерта д-р Георги Георгиев. Дните за посещение са всеки вторник, сряда и четвъртък, след предварително записване на телефон 032/ 648 020. Прегледите и консултациите с акушер-гинеколози в „Селена” също са безплатни. След тях всяка двойка се насочва към специфични изследвания и подходящ вид лечение – инсеминация, ин-витро или друга манипулация.

За да се включат в благотворителната кампания, двамата партньори трябва да са здрави и да не страдат от генетични, сърдечно-съдови или инфекциозни заболявания. За предпочитане е дамите да не са по-възрастни от 40 години, обясниха от ръководството на „Селена”.