Петиция срещу унизителната за хората със стерилитет антиаборт кампания
Публикувано на: 22.03.2008г.

Уважаеми дами и господа,
Сдружение Зачатие изразява публично своето несъгласие с текста от антиаборт кампания "От теб зависи", който хвърля негативна светлина върху 270 000 семейства с репродуктивни проблеми:
"Ниската раждаемост и стерилитетът са проблем на цялото общество. В България 270 000 двойки във фертилна възраст имат репродуктивни проблеми.
Основна причина за това са абортите, неправилната контрацепция и ниската информираност за предпазване от забременяване.
" Източник: www.antiabort.info
Този текст в пълния си смисъл и в контекста на кампанията:
- уронва абсолютно неоснователно и грубо достойнството на жената в инфертилната двойка, като се вменява чувство на вина и унижение;
- отклонява общественото внимание и вниманието на институциите от истинските причини за стерилитета у нас;
- настройва обществото изключително негативно към инфертилните семейства - нещо, с което сдружение "Зачатие" се бори от години и ще продължи да се бори.

Според проучване, проведено в България през 2003 г. от БАСРЗ (Българска асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве) и БДАГ (Българско дружество по акушерство и гинекология) по поръчка на Фонда за народонаселение към ООН към основните причини за стерилитет се причисляват тубарният фактор, мъжкият стерилитет, ендокринни, имунологични, генетични и неизяснени причини и комбинации от тях. Неправилно е да се твърди, че основната причина за безплодие е предшестващ аборт, при това от кампания в национален мащаб.

Същото проучване установява, че у нас има 270 000 двойки с репродуктивни проблеми. Твърдението, излъчено в медиите: "Според статистиката, само заради усложнения след аборт, или прекомерна употреба на спешна контрацепция, в момента в България над 200 хиляди българки не могат да имат деца" е преиначено и невярно. Подобна статистика не съществува у нас.

Данните от огромен брой центрове по света показват, че причините за стерилитета се поделят по равно между двата пола, затова да се говори за аборта като основна причина е несериозно в контекста на мъжкия стерилитет и показва ниска здравна култура.

Абортът не е просто една от възможните причини за стерилитет. Това е стигматизиращата причина. Това е онази причина, която води до дискриминация, която вменява вина. Това е теза, заради която обществото сочи с пръст жените от бездетните семейства, макар поне в половината от тях причината е у мъжа. Всички останали причини са индиферентни - вродени дефекти, ендометриоза, имунологични причини ... само тази е обидна. Затова не можем да приемем текста на кампанията и манипулативното преиначаване на фактите във вреда за хората с репродуктивни проблеми в България.

Протестираме срещу експлоатирането на тази чувствителна за обществото струна като безплодието за нуждите на фармацевтични компании, произвеждащи препарати за хормонална контрацепция. Грижата за репродуктивното здраве на младите хора трябва да е насочена към използването на презервативи като единствен метод за контрацепция, предпазващ от сексуално-трансмисивни заболявания.

Въпреки, че винаги и категорично сме били против аборта като средство за контролиране на раждаемостта и сме за добрите цивилизовани контрацепционни методи, не можем да приемем и да се съгласим с това твърдение по отношение на стерилитета и го считаме за вредно, унизително и манипулативно.

Сдружение Зачатие

Настоящата петиция е изпратена до:
Организатори и медийни партньори на Антиаборт кампания “От теб зависи”
Байер Шеринг Фарма
Българско дружество по акушерство и гинекология


виж всички подписали >>
напиши коментар във форума >>