Сдружение
Публикувано на: 05.03.2014г.

Тази година се навършват десет години от онзи мартенски ден, в който няколко момичета, създадоха първата българска организация на двойките с репродуктивни проблеми. На днешната дата искаме да обявим, че тази година ежегодното събитие на сдружението Ден на репродуктивното здраве ще се проведе на 26 април 2014 г. в хотел "Земята и хората" - град София. Събитието ще е под надслов "10 години Сдружение Зачатие - -  заедно за повече детски усмивки в България!" и във фокуса му ще бъде историята на сдружението, неговия принос и бъдеща дейност.

 с подкрепата на:

http://www.zachatie.org/drz2011/merck_serono.jpg  http://www.zachatie.org/drz2010/msd_logo.gif  drz2012/logo_puls.jpg http://www.zachatie.org/drz2009/standart_logo.gif    

Преди точно едно десетилетие няколко жени, запознали се в интернет форум, сближили се една друга покрай разочарованията от отрицателните тестове за бременност всеки месец, превърнаха битката си за дете в дългосрочен обществен ангажимент и приоритет. Тогава по проблемите на проблемното забременяване се пишеше и говореше малко, имаше едва няколко клиники за стерилитет и никаква информация по темата на български език в медийното пространство.

Институциите не познаваха достатъчно проблема, здравната каса поемаше само няколко хормона, а за мъжки стерилитет почти не се говореше.  Изолирани, срамуващи се от ситуацията, през която преминават, недостатъчно информирани и объркани как да постъпят и къде да потърсят информация, тези няколко смели момичета, техни приятели и все повече членове и последователи на сдружението започнаха стъпка по стъпка, с постоянство и отговорност да се борят за всички хора като тях, които мечтаят да станат родители.

По данни от последното направено  през 2013 г. проучване от неправителствените организации в България, повече от 145 000 са хората с проблеми, свързани с репродуктивното здраве.  В световен мащаб всяка една от 6 двойки среща трудности в зачеването на дете и това съставлява почти 15% от населението в активна възраст. Статистиката сочи, че проблемите се разделят по равно между двата пола, а често могат да бъдат и при двамата.

Десет години двойките, които минават през стерилитета не са сами. Те могат да получат информация по проблемите си само с един клик и едно обаждане. Сдружение "Зачатие" е организация, способна да защити безпристрастно и безвъзмездно интересите на всички пациенти и да им предостави подкрепа, информация и насока във всички аспекти на репродуктивното здраве, асистираната репродукция, емоционална и финансова подкрепа за лечение на репродуктивни проблеми за нуждаещите се от нея.

Десет години за стерилитета се говори все по-открито, адекватно и в първо лице. Сдружение "Зачатие" от самото начало последователно и неуморно се бори с остарелите разбирания и стереотипи. Стерилитетът не е срамно бреме, което трябва да се крие, а състояние на репродуктивната система, чиито причини трябва да се търсят адекватно и да се преодоляват с помощта на добри специалисти.

Сдружение "Зачатие" вече е фактор в здравната политика и медийното пространство по въпросите на репродуктивното здраве и има висока обществена позиция - резултат от десетгодишната безвъзмездна работа на доброволци, пациенти и лекари.

От 2010 година организацията е член на Европейската организация на хората, които срещат трудности при зачеването на дете Fertility Europe. През 2013 година Сдружение "Зачатие" получи официално признание от Министерството на здравеопазването на Република България за постоянството, усърдието и работата в областта на репродуктивното здраве в България. Както в нито една друга област у нас Сдружение "Зачатие" работи в партньорство и посредничество с медицинските специалисти, отговорните държавни и регионални институции и обществеността в защита на хората, които се борят за дете.

Благодарим ви, приятели, за това, че бяхте с нас и ни подкрепяхте през всички тези години, за безвъзмездния труд на десетки доброволци, на всеотдайната подкрепа на най-добрите специалисти по репродуктивна медицина, на много общественици и журналисти, които адекватно поставиха проблемите на стерилитета и каузата на сдружение "Зачатие" на обществото.


По случай 10 години от своето създаване Сдружение "Зачатие" ще проведе мащабното си традиционно информационно събитие Ден на репродуктивното здраве на 26 април 2014 г. в конферентнa залa "Тракия" на хотел "Земята и хората",  "Околовръстен път" №27, град София. 

На форума ще присъстват д-р Таня Андреева  - Министър на здравеопазването,  д-р Мариана Симеонова - директор на Изпълнителната агенция по трансплантации, д-р Мария Георгиева  - председател на Център „Фонд асистирана репродукция”, д-р Таня Тимева – председател на Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве, проф. Иво Кременски – национален консултант по медицинска генетика, доц. д-р Атанас Щерев – национален консултант по асистирана репродукция, както и водещи специалисти от най-добрите клиники по стерилитет в страната, сред които д-р Явор Владимиров, д-р Георги Стаменов,  д-р Павлета Табакова, д-р Георги Николов, д-р Васил Даскалов, д-р Мариела Даскалова, д-р Минко Еврев , д-р Йосиф Димитров, д-р Таня Янакиева, д-р Валентин Лачев, д-р Петра Семерджиева, Мартин Бориславов и др., пациенти, общественици, доброволци от сдружение „Зачатие”.
В рамките на събитието ще се проведат информационни дискусии, беседи и групови консултации със специалистите по репродуктивна медицина по различни теми, презентации за новостите в лечението на стерилитета, пресконференция по темата за репродуктивното здраве и участието на неправителствения сектор във формиране и изпълнение на демографската политика,.

Програма за деня на репродуктивното здраве
26 април 2014 хотел „Земята и хората”
"Околовръстен път" №27, град София

Конферентна зала „Тракия“

13:00 - 13:30 ч. - Регистрация
13:30 - 14:30 ч. - Откриване на Деня на репродуктивното здраве, посветен на темата "10 години Сдружение Зачатие - Заедно за повече детски усмивки в България!" и пресконференция "Репродуктивното здраве на нацията - част от демографската стратегия на България. Принос и участие на НПО"
14:30 - 15:30 ч. - Представяне на историята, приноса и дейността на Сдружение "Зачатие" през изминалите 10 години
15:30 - 16:00 ч. - Кафе пауза
16:00 - 18:00 ч. - Информационни беседи участието на пациенти и специалисти по репродуктивна медицина:
- Профилактика, диагностика и лечение на стерилитет при мъжа и жената - методи, изследвания, индивидуален подход.
- Асистирани репродуктивни методи - нови методи, технологии, успеваемост и фактори за успех.
18:30 - 20:30 ч. - Празничен коктейл със специалното участие на група „Acoustic point” - Венцислав Велев –ак. китара и Марияна Добрева –Велева –вокал и ак.китара
 

 Тържествено с празничен коктейл на всички членове, приятели и партньори на Сдружение "Зачатие' ще бъде отбелязана десетгодишнината от създаването на първата българска организация на двойките с репродуктивни проблеми. Входът е свободен и всеки, който се чувства приятел на Сдружение "Зачатие" и свързан с неговата десетгодишна история е добре дошъл, да сподели нашия рожден ден!

За участниците и гостите на събитието хотелът предлага нощувка на цена 80 лв. двойна стая.