Ситуацията относно дейностите по асистирана репродукция, финансирани с публични средства
Публикувано на: 04.12.2012г.
http://www.zachatie.org/far_bg_baner.jpg 

Скъпи приятели, с настоящото писмо към всички вас, искаме да дадем някои разяснения относно ситуацията около функционирането на механизма за дейностите по асистирана репродукция, финансирани с публични средства. След проведени редица срещи на пациентските организации на двойките с репродуктивни проблеми с Министерството на здравеопазването, НЗОК, лекари и фармацевти има доста голяма яснота относно спазване на решението на КС и прехвърляне на плащанията към НЗОК на Център „Фонд за асистирана репродукция“ и продължаването на успешната работа на Фонда – институцията, която доказа през годините, че успешно работи и подпомага лечението на пациентите, нуждаещи се от асистирана репродукция. 

Дейността и работата на Фонда ще се разпредели - образно казано - между МЗ и Националната здравноосигурителна каса. За нас, пациентите, няма да има никаква промяна относно подаването на документите, одобряването им от Обществения съвет на Фонда и връчването на Заповедите за стартиране на процедурите ин витро, т.е. в тази част няма да има промени и утежнения за пациентите. След получаването на Заповедите, отново всеки я предоставя в избраното лечебно заведение.

Плащането на лекарствата и процедурата ще се извършва от НЗОК към съответната клиника, извършила процедурата. Сумата за лекарства и процедура остава като досега, непроменена, т.е. до 5 000 лева за опит.

Единственият въпрос, който не е уточнен до момента, но има желание за диалог от всички страни, това е как клиниките ще получават лекарствата, с които ще ни бъде извършвана стимулацията. Поради строго регламентираните правила на НЗОК и начините им на разплащане, те могат да изплащат лекарства на болнични аптеки, като за целта ще е необходимо клиниките да сключат договор с болнична аптека. Нашето притеснение е да не се стигне до трудното осигуряване на лекарства и възпрепятстване на процедурите, но получихме уверение от страна на д-р Пламен Цеков – шефът на НЗОК, както и от д-р Нина Първанова от НЗОК, че до 9 декември т.г. ще има окончателен отговор относно изчистването на този механизъм.

Другото, за което се постигна договореност на днешната среща, е процедурите ин витро, планирани за следващата година, да могат да стартират още през януари, т.е. да няма забавяне при сключването на Договорите за работа между ин витро клиниките и НЗОК.

Ще ви информираме своевременно за всяка стъпка, която правим и всичко, за което се договорим с институциите.

Удовлетворени сме, че на този етап срещаме разбиране и желание за успешното функциониране на новия механизъм за финансиране на ин витро процедурите. За нас, като пациентска организация е най-важно това – пациентите да продължат лечението си в атмосфера на спокойствие и без излишен стрес, свързан с уточняване на административните процедури.