Среща на Fertility Europe на 12 и 13 април - Букурещ, Румъния
Публикувано на: 20.04.2012г.
FE/Romania/03.gif На 12 и 13 април 2012 г. в Букурещ, Румъния се проведе годишната среща на Fertility Europe. На нея присъстваха представители от почти всички организации членки. Сдружение "Зачатие" бе представено от Петина Найденова и Магдалена Цекова - Юсменова, които представиха най-успешните ни кампании за 2011 година, като особено внимание и интерес предизвика кампанията за превенция на стерилитета "Бъди в час по репродуктивно здраве".
 
На срещата бе отчетено всичко, направено от последната среща в Стокхолм до момента, издаването на две списания, насочени към пациентите, до следващата среща в Истанбул, както и установяване на контакти с други организации с нашата насоченост от Европа.
FE/Romania/02_bucharest.gif

FE/Romania/04.gif

FE/Romania/05.gif

FE/Romania/06.gif
Както и за всяка организация, така за Fertility Europe, един от ключовите моменти е намирането на повече доброволци, които да работят за постигането на целите. Обсъдена бе и кампанията, която Fertility Europe стартира през миналата година - Special Families Campaign. Предстои визита на представители на FE в Европейския парламент. В момента се работи върху документ, чиято цел ще е всяко правителство на страна в Евросъюза, при създаване на закон за репродуктивното здраве, да може да се позове на него.
Бяха представени кампаниите на различните Европейски организации, членове на Fertility Europe, както и най-успешните им събития и кампании през изминалата година и не споделен опит.

Карън от Белгия
Тя представи организацията, в която е член. За съжаление, там имат огромна нужда от доброволци, защото в момента са само 15 човека. Сайта им е бил затворен за 5 месеца, поради заболяване на човека, който се занимава с него. Предстои реконструкция на сайта и се надяват на по-добра комуникация с пациентите.

Калина – Искам бебе -  България
Представи тяхната инициатива “Ангели с мисия”, календарът на Искам Бебе със снимки на деца от въпросната изложба.Книга направена и разпространяваща се с помоща на Нивея, написана от психолог, с абсолютно истински истоии – Срещи със себе си. Представи психологичните групи и сподели, че има голям интерес към тях. Каза, че участват в работната група, за писане и приемане на закона за узаконяване на сурогатството.

Магдалена – Зачатие –  България
Представихме нашите ежеготни събития - "Ден на репродуктивното здраве", благотворителната кампания за двойки с репродуктивни проблеми „Коледно желание” и поредицата от събития кръгли маси в различни градове на
страната. Основният акцент падна на нашата кампания, насочена към тинейджърите, „Бъди в час по репродуктивно здраве”, с която предизвикахме интереса на останалите участници и аплодисментите им. Раздадохме книжки на всички присъстващи на срещата. Голяма част от тях изразиха желание да получат превод на книжките на английски.

Клаудия – Хърватска
Първо сподели, че тяхната организация не се занимава само с репродуктивни проблеми, а това е един от аспектите им и в момента имат само трима човека занимаващи се с репродуктивните проблеми.В Хърватска предстои приемането на нов закон, в който ще бърде застъпено, връщането на максимум два ембриона, сами жени да могат да правят ин витро, също така и момента с осиновяване на ембриони, тъй като в момента в страната има много голямо количество замразени ембриони.

Сату - Финландия
Направили са филм за две семейства с репродуктивни проблеми. В него е проследен целия път на една ин витро процедура до нейния завършек, за щастие  положителен и при двете семейства. Филма е на DVD и в момента се разпространява в 20 града, предстои да се пусне в още 10 града.Правата върху филма са на организацията, чиито предствител е тя (Сату) и за момента имат продадени 300 копия.Филма се приема много добре в страната, презентиран е по теливизии, и хората се интересуват много от него. Цената му е 15 евро.

Изабел – Франция
Изминалата година е била много трудна за организациите във Франция. Създадена е напълно нова организация, това им е отнело почти една година. В момента при тях най-актуално е да се разреши синовяването на самотни жени и на гей двойки. В същото време и при тях на дневен ред е сурогатството и неговото узаконяване. Издали са  книга с 11 истории. Застъпени в нея са също сурогатството, ин витро процедурите и донорството.
 
Аста Сол – Исландия
При тях основния проблем е, че имат само една клиника на острова. Имали са четири покрити опита, но това в момента е отменено. Опитват се да преведат една американска книга и да я разпространяват. Имали са публични прояви по медиите, също така кампания с картички. Направили са и седмица на фертилноста.

Офра – Израел
Израел, макар да поема не ограничен брой ин витро процедури е свят, пълен със срам и догми.Основния проблем пред организацията е да се заговори спокойно за репродуктивните проблеми, без срам и без да се крият.В момента правят футболен турнир, с малки деца, като отборите са от няколко града от Израел и всеки отбор е с деца от определена религия, тъй като в израел се срещат четири религии. Така чрез майките на децата те достигат до всички религии и групи в Израел.Направили са и готварско шоу, за хора с репродуктивни проблеми. Целта на шоуто е покрай готвенето да си спделят проблемите.

Ерикян – Холандия
Направили са много подобрения на сайта си, едно от които е с цел да ориентира лесно човек в избора на клиника според няколко прости критерия, като разстояние, заетост, успеваемост, програми и т.н.Направли са и разходка за приятели - ден в който се събират семейства с репродуктивни проблеми и се разхождат из парка и споделят.

Анна – Полша
В момента в Полша си развиват сйата.Той е много посещаван, но анонимноста е много голяма при тях.Те все още нямат никаква програма за двойките с репродуктивни проблеми.Работят за кампания насочена към мъжкия стерилитет. Нямат закон за ин витро процедурите или за донорството. При тях даряването на сперматозоиди/яйцеклетки почри няма, и в момента работят по популяризирането им.

Ана – Португалия
Направили са програма за психологическа помощ. Стартирали  са програма с известни хора, засегнати или не от стерилитет, които са се снимали и обясняват, че проблема е навсякъде. В момента е в подготовка закона за сурогатството. Правят поход на семействата с репродуктивни проблеми.

Елена – Румъния
Имат групи за психологическа подкрепа. Правят техен Ден на репродуктивното здраве. Работят усърдно за направата на закон. Имат кампания за осиновяването, както и кампания “Стерилитета съществува и боли”.

Дениса – Словакия
Имат проблеми при протичането на ин витро процедурата. Пристъпва се към ин витро без да се направят нужните изследвания, без да са информирани хората. В източна Словакия и към границата с Украйна правят ин витро на много възрастни жени, сурогатство и т.н. Искат да работят за приемане на закон, но лобито на клиниките е много силно и затова за тях е много важно да се приеме единен документ във FE.

Конрад – Швейцария
Проблема при тях е донорството, защото за да се осъществи то, трябва да се промени конституцията.В момента се занимават точно с предизвикване на референдум, за промяна на конституцията. Те нямат поемане на опити от здравните си застраховки и затова сега работят по тази част.

Клер - Англия
При тях заплащането от държавата на ин витро опити е много сложно. Зависи в коя част на Англия са, на каква възраст си и т.н. Искат да променят това и да имат единно заплащане за цялата страна. Направили са програма с въпроси към пациентите, за да разберат каква е достъпността до ин витро процедури и кой им е помогнал, за да се ориентират към клиника. Представиха фетилити шоуто, което са направили миналата година,  и което тази година предстои. Миналата година е имало безплатни консултации с доктори, както и на нашия Ден на репродуктивното здраве.


След края на презентациите, момичетата от Румъния представиха отминалата седмица в Румъния преминала под наслов „Седмица на фертилноста”. През това време е имало срещи в парламента на Румъния, много разговори с депутати. Имало е представител на Fertility Europe с тях през цялото време. В резултат на това се започва работа по закон за донорството и за ин витрото. Предложението за място на срещата догодина е Варшава - Полша, предвид проблемите там и възможността да се даде гласност със срещата.

FE/Romania/01_bucharest.gif