Публикувано на: 04.01.2012г.
ПОЗИЦИЯ НА ФОНДАЦИЯ „ИСКАМ БЕБЕ” И СДРУЖЕНИЕ „ЗАЧАТИЕ”
Искрено сме удовлетворени от промяната в позицията на Светия синод на Българската Православна църква във връзка с отношението към процедурата „ин витро” като метод на асистираната репродукция, както и от бързата реакция по този случай. Тази промяна е изключително важна за нас като пациенти, които извървяват своя труден път в борбата си за дете, водени от своето непоколебимо упование в моралните ценности и искрената си вяра. Тази промяна ще даде сили на хиляди хора да продължат своята почтена борба за дете.

Оценяме високо постъпката на Ловчанския митрополит Гавриил, който със смирението на истински свещенослужител поднесе своите извинения! Точно така си представяме, че трябва да постъпва един духовен водач, въпреки че допуснатата неточност явно не е по негова вина. Надяваме се да се покае истинският виновник за това, че ръководството на Православната ни църква е било подведено, като са му били предоставени неверни факти, които не дават точна представа за използваните от съвременната медицина методи.

Оставаме с твърдата убеденост, че вярата е основата на всяко добро, което се случва в света и „Църквата ще продължава да бъде истинската и милосърдна лечебница, чиито врати са винаги отворени за всички страдащи”.


Фондация „Искам бебе” и Сдружение „Зачатие”