Медийни награди за принос към двойките с репродуктивни проблеми
Публикувано на: 24.11.2010г.
 /media_awards/logo_award.gif Всички ние от Сдружение "Зачатие" осъзнаваме и оценяваме важността на вярното и адекватно отразяване на проблемите на стерилитета, редовното информиране на обществото и съпричастността на медиите към проблемите на двойките с репродуктивни проблеми. Всяко шесто семейство в репродуктивна възраст се сблъсква с този сериозен проблем, който в България засяга повече от 270 000 двойки. През последните години в обществото ни има огромна промяна в отношението и познаването на стерилитета, благодарение на последователното и грамотно отразяване на проблема от голяма част от нашите журналисти. 

Затова тази година решихме да връчим награди за журналистически принос на тези медии, екипи и журналисти, които през изминалите години вложиха сърце, труд и професионализъм, за да покажат на обществото ни мястото на борбата със стерилитета в живота на хората, необходимостта от адекватно отношение на институциите и информираха тези, които се нуждаят от диагностика и лечение по пътя им към съкровената мечта - да станат родители.

Десетки са хората, работили за тази кауза в областта на медиите - телевизия, радио, преса, интернет. Искаме да изкажем дълбоката си признателност към всички тях и да се извиним на тези, които не са получили номинация. Бихме желали тази наша кампания да се превърне в традиция и всяка година да показваме своята благодарност и оценка, удостоявайки професионализмът, интелигентността и добротата с нашия приз "Зачатие благодари!".

През последните седмици Сдружение "Зачатие" заедно с посетителите на сайта www.zachatie.org, които са най-голямата интернет общност на двойки с репродуктивни проблеми в България, номинирахме много медии и журналисти. Измежду всички предложени номинации, на база анонимен вот, ще бъдат определени медиите, които ще спечелят наградата на общността www.zachatie.org. Сдружение "Зачатие" като организация на семействата, борещи се със стерилитет, също ще връчи своите награди за медиен принос.

Тържествената церемония по връчване на наградите Зачатие благодари ще бъде по време на инициативата на Сдружение "Зачатие" - Коледно желание. Тя ще се проведе на на 18 декември 2010 година, от 18 часа в София, ул. "Нишка" 172, зали "БулМар".

Гласувайте за своите фаворити в срок до 07.12.2010 г  >>


Номинираните са:


Номинация 1

Боряна Гидикова с филма "Ин витро", bTV 

Създаден през 2007 година, филмът на Боряна Гидикова "Ин витро" е един от първите и най-добри филми, посветени на лечението на стерилитета по метода ин витро. Във филма са показани историите на няколко момичета от  Сдружение Зачатие и сайта www.zachatie.org. Зрителите стават съпричастни в реално време с емоциите свързани с цяла една ин витро процедура, с емоциите на две жени, за които единственият шанс да станат майки е асистираната репродукция, както и с проблемите, които срещат двойките с програмата на НЗОК, която тогава поемаше част от медикаментите за една процедура ин витро. Във филма участват една голяма част от лекарите специалисти в областта. Изключително информативен, емоционално въздействащ и обществено ангажиран материал, филмът на Боряна Гидикова е знаково събитие за българския ефир по отношение на двойките с репродуктивните проблеми и тяхната борба и образец за това какъв трябва да бъде подходът към отразяването на такъв сериозен обществен проблем.

 media_awards/boriana_gidikowa1.JPG  media_awards/boriana_gidikowa2.JPG
 media_awards/boriana_gidikowa3.JPG  media_awards/boriana_gidikowa4.JPG

Гледай видео  >> 


Номинация 2

Мира Добрева с филма “От другата страна на Луната”  - 1 част, 2 част, 3 част

Филмът на Мира Добрева "От другата страна на луната" е създаден през 2010 г. и посветен на сурогатното майчинство. “Нямам матка”, заявява жена, която търси кой да износи детето й, защото заместващото майчинство е единственият й шанс да има свое биологично дете. Според авторката подобно признание се прави за първи път в български документален филм. "Аз ще бъда сурогатна майка", обявява във филма друга жена, която има своя рожба и иска да помогне на бездетни семейства. Силно въздействащ и разтърсващ филм за борбата и човечността. Направен с участието на Радина Велчева от Фондация "Искам бебе" и депутат Калина Крумова от партия Атака, филмът засяга и обществената страна на проблема за регламентиране на заместващото майчинство по медицински причини и неговите медицински, правни, психологични и човешки аспекти.

 media_awards/mira_dobrewa1.JPG media_awards/mira_dobrewa2.JPG 
 media_awards/mira_dobrewa4.JPG  media_awards/mira_dobrewa3.JPG

Гледай видео - 1 част, 2 част, 3 част  >>


Номинация 3

Шоуто "Това го знае всяко хлапе", bTV

През януари 2009 година Сдружение Зачатие получи покана от екипа на предаването "Това го знае всяко хлапе" на bTV. В продължение на една седмица всяка вечер в ефира на националната медия семейства с репродуктивни проблеми участваха в забавното шоу и същеременно споделяха проблемите, с които се сблъскват в борбата си за желаната рожба. Освен знанията и чувството си за хумор, те показаха на обществото важността на проблема на хиляди като тях. Всички от тях успяха да спечелят сума, с която да покрият лечението на поне една процедура ин витро. За първи път в ефира на предаването бе спечелена голямата награда от 36 000 лева от членовете на Сдружение Зачатие Милена и Николай Терзийски, които подпомогнаха и лечението на други семейства като тях. Сумарно с всички участия, това е най-голямата сума, с която медия подпомага финансово двойки за лечение по метода ин витро. Някои от хлапетата, родени благодарение на това шоу, вече отпразнуваха своя първи рожден ден. Вярваме, че те ще станат повече! Благодарим на целия екип на предаването от сърце за незабравимите изживявания и съпричастност към нашата кауза.

media_awards/tova_go_znae_vsiako_hlape_1.jpg   media_awards/tova_go_znae_vsiako_hlape_2.jpg
 media_awards/tova_go_znae_vsiako_hlape_3.jpg  media_awards/tova_go_znae_vsiako_hlape_4.jpg


Номинация 4

"Шоуто на Слави"

За пациентските организации на хората с репродуктивни проблеми Сдружение "Зачатие" и Фондация "Искам бебе" и организацията на специалистите в областта на стерилитета "БАСРЗ" бе важна обществената подкрепа за законопроекта за  създаване на Фонд Асистирана Репродукция както и нейното отразяване в "Шоуто на Слави". Десетки семейства с празни бебешки колички излязоха в дъжда на мълчалив поход пред Националния дворец на културата, за да бъдат забелязани от политиците, обществото и отговорните институции. Независимо, че на следващия ден законопроектът не бе приет, тяхната смелост, искреност и болка бяха забелязани и в резултат на тяхната последователност броени дни по-късно с постановление на МЗ бе създаден Център Фонд Асистирана Репродукция. В него като членове на Обществения съвет участват представители и на двете организации. Благодарение на Фонд-а са родени стотици бебета и още толкова бъдещи майки трепетно очакват раждането на своята мечта, а хиляди още могат да разчитат на държавно финансиране за ин витро. Ние оценяваме, че приносът в създаването на Фонд Асистирана репродукция е и на всички участници в "Шоуто на Слави" на 15.12.2008 г., благодарение на което нагорещихме общественото внимание. Благодарим на екипа сценаристи и водещия Слави Трифонов за подкрепата им в този важен момент за хиляди семейства в България.

media_awards/slavi4.JPG  media_awards/slavi1.JPG 
 media_awards/slavi3.JPG  media_awards/slavi5.JPG

Гледай видео >>


Номинация 5

Предаването "Търси се", bTV

В предаването "Търси се" на телевизия bTV през месец декември 2009 г. гостува един от водещите специалисти по стерилитет у нас и автор на книгата "Надеждата за дете". Д-р Георги Стаменов даде отговори на много въпроси, свързани с проблемното забременяване - защо се увеличават непрекъснато двойките с репродуктивни проблеми, колко дълго може да продължи борбата за дете, кое е най-важно за хората, които искат да имат свои деца, кога надеждата за това е напълно изгубена. Много известни личности изказаха в ефира на предаването своята благодарност към доктора, който им е помогнал да сбъднат мечтата си.

media_awards/tursi_se4.JPG  media_awards/tursi_se2.JPG 
 media_awards/tursi_se1.JPG  media_awards/tursi_se3.JPG

Гледай видео >>


Номинация 6

"Денят е прекрасен", bTV - част 1, част 2, част 3, част 4 ...

"Денят е прекрасен" е едно от предаванията в родния ефир, което регулярно обръща внимание на проблемното забременяване. Често водещата тема е посветена на различни аспекти на стерилитета, гостували са почти всички специалисти по репродуктивни технологии, пациентски организации, двойки, борещи се да станат родители, семейства сбъднали мечтата си и дошли в студиото да споделят радостта си и да вдъхнат надежда на хилядите бездетни двойки. Продуценти и водещи са изразявали многократно съпричастността си към Сдружение Зачатие, нашите инициативи и хората с репродукивни проблеми. Благодарим Ви!
 

media_awards/deniat4.JPG  media_awards/deniat1.JPG 
 media_awards/deniat3.jpg  media_awards/deniat2.JPG

Гледай видео - част 1, част 2, част 3, част 4 >>


Номинация 7

Предаването "Референдум", БНТ

От година и половина Сдружение "Зачатие" се бори за премахването или вдигането на възрастовата граница от 43 години за ин витро оплождане със собствени яйцеклетки. Това ограничение е залегнало в Наредба 28 за дейностите по асистирана репродукция и е изключително дискриминативно. Медийното скандализиране на обществото, предизвикано от преждевременното раждане на жена на 62 години, забременяла ин витро с донорски яйцеклетки в КИРМ Плевен, оказа много негативно влияние върху тази борба. Изданието на предаването "Референдум" през месец май 2010 година на тема "Трябва ли да има възрастови ограничения при оплождане ин витро" даде възможност за една интелигентна, аргументирана дискусия по темата, от която стана ясно, че е необходима своевременна регулация на асистираната репродукция, която да защитава и интересите на пациентите, и на децата. Участието в дискусията на доц Щерев от САГБАЛ "Д-р Щерев", д-р Слънчева - неонатолог в Майчин дом, г-жа Попова от Сдружение "Зачатие" и г-жа Крумова от партия Атака бе изключително стойностно и адекватно. Дебатът в "Референдум" е пример какво трябва да бъде нивото на едно сериозно публицистично предаване по сериозните теми, които вълнуват обществото.

media_awards/referendum1.JPG  media_awards/referendum2.JPG 
 media_awards/referendum3.JPG  media_awards/referendum4.JPG

Гледай видео >>


Номинация 8

Сутрешното шоу "Тройка на разсъмване", радио "Витоша"

"Човечността има лице" е дарителска инициатива, която "Тройка на Разсъмване" започна за първи път тази година. По време на кампанията "Повече българчета за България" 2010, Милена, Кирил и Тодор предложиха три каузи на своите слушатели и съмишленици. За да застанат зад тях с лицето и името си в ефир. На  21-ви април, 2010 г., "Тройка на Разсъмване"  и Репродуктивен център "Селена" подариха 5 ин витро процедури на жени на възраст до 44 години с изчерпан яйчников резерв и желание да имат дете. Клиника "Олимед" - Варна, АГ болница "Св. Лазар", МЦ "Репробиомед", Център за репродуктивно здраве "Надежда", САГБАЛ "Д-р Щерев" също се включиха в благородната кампания. Партньор на инициативата на радио "Витоша" е Фондация "Искам бебе".

 media_awards/troika3.jpg media_awards/troika1.jpg  media_awards/troika2.jpg 




Номинация 9

"Сутрешният екипаж" на радио Енджой за кампанията "Имам шанс да се родя", радио NJoy 

Националната кампания "Имам шанс да се родя" е съвместна инициатива на радио N-Joy и Медицински център по репродуктивна медицина и оплождане ин витро "София". В продължение на шест седмици, един от водещите специалисти в областта на ин витро оплождането, д-р Явор Владимиров и "Сутрешният екипаж на радио N-JOY" обсъждаха предпоставките и възможностите за зачеване ин витро. Кампанията има за цел да информира слушателите за всичко, свързано с ин витро процедурата, ранната менопауза и останалите проблеми около забременяването. Идеята е, посредством професионализма и опита на лекарите и ефира на радио N-JOY, да се постави началото на една социално отговорна инициатива за компетентно здравно информиране на българската жена.

 media_awards/enjoi2.jpg media_awards/enjoj3.JPG  media_awards/enjoi1.jpg 


 
Номинация 10

Мария Чипилева, вестник "Стандарт"

Мария Чипилева е един от българските здравни журналисти, които най-адекватно и грамотно са отразявали проблемите на стерилитета. Подкрепя каузите ни от 2007 г. Като журналист от в-к Стандарт почти всеки четвъртък публикуваше статия по репродуктивен проблем в приложението "За здравето". Без нейна помощ нито инициативата ни за лечение на ендометриозата, нито създаването на Фонд Асистирана репродукция щеше да протече по същия начин. Тя единствена има смелостта да отрази грубото отношение на здравната комисия към представителите на пациентските организации на двойките с репродуктивни проблеми. Благодарим й за приноса към възможността да има държавно финансиране за ин витро!

media_awards/chipilewa.JPG 




Номинация 11

Мирослава Иванова,  сп. "Бела" - 1 статия, 2 статия, 3 статия...

Благодарение на журналистката Мирослава Иванова от списание "Бела" през последните няколко месеца на 2010 г. проблемите на мъжкия стерилитет, приоритетното му диагностициране и лечение заеха водещо място сред здравните материали на популярното женско списание. Тя отрази много подробно и адекватно и каузата за регламентиране на заместващото майчинство по медицински причини. Интервютата, които провежда с представителите на Зачатие, винаги са били много задълбочени и обхващащи цялата сериозност на проблема. Благодарим!

media_awards/bela.JPG 



Номинация 12

Вяра Илиева, списание "Мама"

Едва ли има друго списание в България, в което темите за стерилитета, неговата диагностика и значимост като обществен проблем да са присъствали във всеки брой. Това е сп. "Мама" благодарение на журналистката Вяра Илиева. Тя е дългогодишен член на Сдружение "Зачатие", преминала успешно през нашата борба. Интервюта със специалисти и пациенти, информационни материали, анонси за събития и инициативи, свързани с репродуктивното здраве Вяра съчетава с позитивизма и съпричастността си на майка и жена. Списание "Мама" е ежегоден медиен партньор на Деня на репродуктивното здраве, организиран от Сдружение "Зачатие". Информацията, свързана с проблемното забременяване, трябва да е неделима част от всяко списание за бременност и майчинство, а списание "Мама" постигна това успешно! Благодарим ти, Вяра!

media_awards/mama1.jpg 



Номинация 13

Лилия Попова, списание "Жената днес"

Списание "Жената днес"е дългогодишен медиен партньор на Сдружение "Зачатие" за Деня на репродуктивното здраве и подкрепя нашите каузи. Благодарение на журналистката Лилия Попова, на неговите страници редовно се публикуват материали, свързани с репродуктивното здраве и основните причини за стерилитет, информация за пациентите и масовия читател, публикации от специалисти, истински докосващи споделени истории. През 2007 г излезе брой, чиято основна тема беше стерилитетът. Благодарим за съпричастността и подкрепата на целия екип на списанието!

media_awards/jenata_dnes.jpg 

Гласувайте за своите фаворити в срок до 07.12.2010 г  >>