Ден на репродуктивното здраве 10 юни - Плевен
Публикувано на: 19.06.2006г.

На 10 юни 2006 година в Плевен се проведе първият в България Ден на репродуктивното здраве, организиран от Сдружение Зачатие. Целта на инициативата е да се акцентира върху важни моменти от профилактиката на причините, водещи до стерилитет, да се ангажират специалисти, които да запознаят повече хора с основните моменти в областта на репродукцията - като репродуктивна анатомия и физиология, причини за стерилитет и тяхното избягване, диагностика и лечение. Сдружението предвижда срещата да стане ежегодна и планира инициативи в по-големите градове в България.



На събитието присъстваха повече от 150 човека - лекари, гости, двойки с репродуктивни проблеми. Бяха предвидени консултации със специалисти в областта на репродуктивното здраве за хората, дошли по-рано. В 10 часа започна пресконференция, на която на въпросите на журналистите отговаряха д-р Мариела Даскалова, зам. Председател на Сдружение Зачатие, доц. Атанас Щерев, д-р Владимиров, доц. Конова, д-р Милен Кацаров.



Европейският съюз изисква от България с две директиви и няколко партньорски проверки гаранция със законов акт за качество и безопасност на процедурите, които се извършват от здравните екипи за преодоляване на стерилитета, както и създаване на компетентен орган, който да следи тази сфера, посочи доц. Щерев. Според него Министерството на здравеопазването закъснява година и половина с издаването на нужните подзаконови актове след приемането от парламента на Закона за здравето.



Специалистите по репродукция заявиха, че проблемът за стерилитета не е от компетенцията на личните лекари. Доц. Атанас Щерев, подчерта, че е необходимо да бъдат организирани кабинети по стерилитет в областните градове. “Представете си, че имаме оборудвани кабинети в 28 областни градове и те са центрове, в които лекари специалисти ще дават консултации и ще насочват жената където е необходимо според състоянието й. За реализирането на това не са нужни много средства, а повече политическа воля. Затова трябва да се окаже натиск от страна на обществото, че тези кабинети са необходими и полезни, защото увеличават възможността на жените за достъп до информация и компетентна консултация”, категоричен е доц. Щерев. В момента държавата е загърбила проблема на хилядите български семейства, които желаят, но не могат да имат собствено дете. НЗОК плаща за ин витро оплождане само на 1 000 жени годишно и в момента дори тази програма е временно спряна, за да не бъдат изчерпани парите по нея още в средата на годината. Проблем е и това, че в програмата ин витро могат да бъдат включени само жени, които за първи път правят тази процедура. По време на форума беше заявено, че много повече семейства трябва да бъдат подпомогнати от държавата, за да преминат лечение и при нужда да бъдат включени в програмата ин витро.



След пресконференцията се обсъди реда, по който ще бъдат изнесени доклади от специалистите по репродуктивна медицина и се изказаха благодарности на всички присъстващи - лекари и гости - за уважението, което са проявили, присъствайки на този пръв по рода си празник. След приветственото слово на д-р Даскалова, председателката на сдружението - Анна Зашева връчи благодарствена грамота на доц. Конова, която помогна безвъзмездно за организирането на Деня на репродуктивното здраве.



Пресконференция запис:

Първа част
Втора част
Трета част

Презентации запис:

Откриване
д-р К. Тодорова (първа част)
д-р К. Тодорова (втора част) и Т. Милачич
д-р Л. Дамянов и адв. Г. Костакиева
Въпроси и отговори към лекарите

Презентации

доц. Конова
д-р Тодорова
Т. Милачич